Bokrecension: Shopstop

16 Feb

IMG_20150203_094513

Under januari månad läste jag boken Shopstop – rapport från ett celibat av författaren Gunilla Brodrej som i dagboksform skriver om sitt ett år långa köpstopp. Det har skrivits flera böcker om köpstopp, så jag blev lite förvånad att det dök upp ännu en i raden, men det som främst skiljer denna bok från tidigare böcker och som gör den lite extra läsvärd är helt klart alla miniintervjuer med forskare, politiker och skribenter som får svara på Gunillas ganska så raka frågor om konsumtion.

Språket i dagbokstexten är humoristiskt och tyder på en stor dos självinsikt hos författaren, och det går snabbt och lätt att läsa boken. Kanske lite för snabbt och enkelt, jag undrar hur mycket fäste den får hos sina läsare?

Jag hoppas att folk blir inspirerade av att läsa denna bok, men kanske når den främst ut till Gunillas egen tillhörighet: priviligerade shoppingintresserade kulturkvinnor 50+, och då önskar jag att boken inte bara blir en stunds rolig läsning utan faktiskt kan få sina läsare att aktivt reflektera över sina priviligerade konsumtionsbeteenden.

2 svar till “Bokrecension: Shopstop”

 1. Lina Marie Iréne 17 februari 2015 den 14:20 #

  Intressant! Vilken typ av shopping slutade hon med? jag menar mat och vissa andra saker måste man ju i princip köpa… men det finns mkt onödigt som folk shoppar, oavsett vilken inkomst man har… :/ diskuterar hon idéer på alternativ till ren shopping? Dvs second hand, loppis, byta grejer och kläder med vänner, klädbibliotek etc? 🙂

  • Maria 17 februari 2015 den 14:35 #

   Hej! Hon slutade med ”lyxshopping” som skor, kläder och prylar. Dock behöll hon tjänster som att äta på restaurang, gå på bio eller teater osv dvs hon ville främja upplevelseindustrin framför konsumtionsindustrin.

   Det finns några idéer på alternativ, men eftersom second hand också är shopping så fick inte det ingå i hennes köpstopp, inte heller klädbytardagar enligt henne.

   Har du testat köpstopp någon gång? Jag tycker det är mycket intressantare med ett mer selektivt köpstopp typ ”köp inte nyproducerade produkter under 6 månader”, för då riktar en ju sin konsumtion mot second hand, klädbyten, fokuserar på att laga grejer osv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: