Vegetariskt och säsongsbetonat långt bättre än närodlat

6 Maj

20130506-125859.jpg

I en ny rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet visar det sig att närodlad mat endast ger en marginellt lägre miljöpåverkan jämfört med transporterad mat. Debatten om miljösmart mat anses fått fel fokus, vilket lett till att konsumenter tror att närodlat alltid är klimatsmartast.

Istället lyfter rapporten fram att utsläppen minskas genom att byta ut nötkött mot vegetariska alternativ, och allra lägst utsläpp ger säsongsbetonad vegetarisk mat.

Kort sagt: välj hellre vegetariskt än närodlat om du står inför det valet, och välj säsongsanpassade grönsaker och frukter.

För en bra överblick över vilka frukter och grönsaker som finns att tillgå under säsongerna, se gärna Living Greens webbsida

Ett svar to “Vegetariskt och säsongsbetonat långt bättre än närodlat”

  1. Lotta 07 maj 2013 den 9:19 #

    Fast här uppe tycker jag även att man ska väga in en annan aspekt på närodlat och det är om vi fortfarande vill ha ett levande landskap där man fortfarande ska kunna leva på sitt jobb. Jag gynnar hellre lokalproducerat för att hjälpa människor att ha kvar sina jobb och kunna bo kvar i Norrland. Har inte läst rapporten men hade de sett om det var någon skillnad mellan södra och norra Sverige?

Lämna en kommentar