Raw: söt hallonmousse kontra syrlig lingonmousse

6 Apr

20130406-211730.jpg

Jag fick häromdagen en beställning på en raw food-tårta till ett studieförbund, och bestämde mig för att testa ett recept på raw lingonmoussetårta. Tyvärr fanns inga lingon på den lokala matbutiken, så det fick bli en hallonversion istället. Smask!

Idag fick jag dock som tur var chansen att testa med lingon istället, vilket gav en betydligt syrligare tårta helt i min smak. Snåla dock inte med kokossockret på toppen!

20130406-212409.jpg

Lingonmoussetårta med rårörda lingon

Ingredienser

Botten:
4 dl solrosfrön
1,5 dl osvavlade sultanrussin
1 dl osvavlade torkade aprikoser
1 msk ekologisk kallpressad kokosolja (fanns av märket Kung Markatta i min Ica-affär)
1,5 krm ekologiskt vaniljpulver

Topping:
2 dl tinade lingon
Kokossocker (fanns av märket Kung Markatta i min Ica-affär)

Blötlägg russin och aprikoser i fingervarmt vatten ca 15 min, häll sedan av vattnet till en annan bunke. Kör russin, aprikoser, kokosoljan och vaniljpulver i matberedaren till en smet. Häll i solrosfröna och kör tills du har en ganska fuktig grovkorning deg. Späd ev med lite blötläggningsvatten om det känns torrt. Tryck ut degen jämt och gör en hög kant i springformen. Ställ i kylen.

Fyllning:
4 dl cashewmjöl (jag köpte färdigt mandelmjöl istället)
4 dl tinade lingon
3 msk ekologisk kallpressad kokosolja (kan uteslutas)

Kör cashewnötterna i matberedaren tills det blir ett mjöl. Häll i lingonen och kör till en jämn smet, skrapa ner på kanterna i matberedaren allteftersom. Lägg i kokosoljan sist och kör ytterligare någon minut. Om man har en stavmixer så kan man använda denna för att skapa en mer slät och fluffig konsistens. Häll fyllningen i springformen och låt stå i kylen minst en timme innan servering.

Blanda valfri mängd kokossocker med ca 2 dl lingon och rör runt. Häll på tårtan precis innan servering.

OBS! Kokossocker är värmebehandlat och alltså ej helt raw, men ett betydligt nyttigare alternativ än vitt socker då det har ett lågt GI-värde och är oraffinerat.

5 svar to “Raw: söt hallonmousse kontra syrlig lingonmousse”

  1. yogaforreal 07 april 2013 den 14:30 #

    Mm, den där lingontårtan måste testas – lingonmousse är en favvo!

  2. Mia-Marie 21 april 2013 den 10:09 #

    ååå..så mumsigt det såg ut, kan man beställa? (utifrån allergier och rawfood)

    • Maria peppen 21 april 2013 den 11:30 #

      Japp! Det går bra att beställa! Har en nystartad cateringfirma🙂

      • Mia-Marie 10 maj 2013 den 7:27 #

        men vad bra, har du en sida för den med tex. priser och inspiration på olika bakverk? Eller hur gör man vid beställning?

    • Maria 13 maj 2013 den 11:21 #

      Kika här och kontakta mig vidare för mer information🙂
      http://snattren.wordpress.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: