Långpannebröd med linfrön

6 Mar

bröd

Gjorde häromdagen ett väldigt trevligt bröd enligt ett recept från brödboken jag köpte på bokrean. Lättbakat och arbetsinsatsen är minimal, till stor del tack vare att degen jäser i långpannan. Gott även några dagar efter bakning. Frys gärna in bröden direkt då de har svalnat efter bakningen.

Ingredienser (20-24 bröd):

50 g jäst
5 dl soja- eller havremjölk
2 msk agavesirap eller annan sirap
1 msk salt
1 dl linfrö
5 dl rågsikt (eller 3 dl vetemjöl + 2 dl fint rågmjöl)
7 dl vetemjöl

Tillagning:

1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, sirap, salt, linfrö, rågsikt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.

2. Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan. Låt jäsa ytterligare ca 30 min.

3. Sätt ugnen på 225°. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.

Ett svar to “Långpannebröd med linfrön”

  1. milla 10 mars 2013 den 14:19 #

    Vad gott, blev jag sugen på att göra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: