Fikon- och chokladbars

16 Feb

bars

Ett recept på nyttiga och energirika hemmagjorda bars med smak av fikon, hasselnötter och mörk choklad.
Receptet är något redigerat men kommer ursprunligen från senaste numret av tidningen Baka.

Fikon- och chokladbars (ca 12 st)

200 g torkade fikon
1 msk kakao
3 msk kallt kaffe
2 1/2 dl müsli
200 g russin alt torkade tranbär
1 dl hasselnötter alt jordnötter
2 dl havregryn
100 g mörk choklad ca 70%

1. Skölj fikonen och klipp bort de hårda stjälkarna. Skär fikonen i bitar och lägg i en matberedare tillsammans med kakao och kaffe. Mixa ihop.
2. Tillsätt müslin och hälften av russinen. Arbeta snabbt ihop.
3. Ta upp massan och lägg i en bunke. Blanda med resten av russinen och havregrynen.
4. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en fyrkantig form ca 20×20 cm i diameter. Tryck ut massan och platta till så att ytan blir jämn. Låt stå i kylen ca 1 timme.
5. Smält choklad i vattenbad. Rör ett par gånger under tiden så att chokladen smälter jämnt.
6. Täck kakan med choklad, använd gärna en palett att stryka ut med.
7. Låt kakan stå kallt tills chokladen har stelnat och skär den sedan i bitar. Slå in bitarna i t ex plastfolie och förvara i frysen.

2 svar to “Fikon- och chokladbars”

  1. Frida Blomqvist 16 februari 2013 den 22:21 #

    Perfekta snackset till fjällturen! Tack Maria för alla goda tips du ger!🙂

  2. Mia-Marie 21 april 2013 den 10:14 #

    Detta måste jag försöka lista ut ett recept på utifrån våra allergier – ser jätte mumsigt ut!!! Tack för inspiration – fast jag inte gillar att baka utan är mera en mat lagar kvinna =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: