Vad är mer miljövänligt – bok eller läsplatta?

13 Feb

Jag är i och med lanseringen av iPad och andra läsplattor väldigt nyfiken på dels hur pass miljövänliga (eller snarare ovänliga) vanliga böcker är, och dels på hur pass miljövänliga de nya läsplattorna anses vara i jämförelse.

Den 25 nov förra året kunde man läsa följande artikel på Svanens website (utdrag nedan) angående hur få utgivna böcker i Sverige som faktiskt är miljömärkta.

Öppet brev till bokförlag och tryckerier

Bokförlag har länge påstått sig vilja minska sin miljöpåverkan. Ändå ges väldigt få Svanenmärkta böcker ut. Svanen uppmanar nu bokförlag och tryckerier i ett öppet brev som publiceras i dagens Expressen, GT och Kvällsposten att gå från ord till handling.

Förra året såldes 80 miljoner böcker i Sverige. Gissa hur många som var Svanenmärkta.

I en artikel på Sydsvenskans webtidning kan du läsa om vilken miljöbov bokrean egentligen är.

Enligt bedömare åker varje år över två miljoner böcker fram och tillbaka mellan förlag och bokhandel innan de slutligen hamnar på rean.

– Det rör sig om sjuka mängder böcker, säger Richard Herold, förlagschef på Atlas.

Nedan ses några artiklar angående läsplattans miljöpåverkan jämfört med pappersböckers. Samtliga artiklar baserar sig på denna KTH-undersökning från november förra året.

Metro – ”Läsplattan sämre för miljön än vanlig bok […] Vill man vara riktigt miljövänlig i sitt läsande ska man satsa på pocket, eftersom det går åt mindre papper i tillverkningen jämfört med böcker med hård pärm.”

Stromia Futurum – ”Läsplattan måste alltså användas väldigt flitigt för att blir en vinnare ur miljösynpunkt. Man behöver läsa 33 böcker á 360 sidor på sin nyinköpta läsplatta för att den ska slå pappersboken. […] Ett sätt att minska pappersbokens miljöpåverkan är att låna ut eller ge bort lästa exemplar.”

Ny Teknik – ” Skaffa 33 e-böcker istället för pappersböcker. Då har du räknat hem läsplattan ur klimatsynpunkt. […] det är miljömässigt bättre med e-böcker bland annat om man tittar på resurs- och energiåtgång och övergödning, medan pappersböcker är bättre för miljön sett till försurning, ozonuttunning och bildning av marknära ozon.”

Sr.se – ”Läsplattan visade sig inte vara så miljövänlig som man kan tro vid första anblick. Orsaken är framför allt att produktionen av en läsplatta påverkar naturen så mycket mer än produktionen av en pappersbok. Enligt forskarna har även till exempel en vanlig hamburgare från en snabbmatkedja större miljöpåverkan än en pappersbok, köpt i en bokhandel. Om man däremot använder läsplattan till mer än att bara läsa böcker, minskar dess miljöpåverkan.”

Kth.se – ”Vad måste göras för att läsplattor ska bli mer attraktiva ur ett miljöperspektiv? – Multianvändning av läsplattan är en fördel. Den ska kunna hantera både dagstidningar, böcker och andra dokument. Det är att fördela läsplattans miljöbelastning över fler nyttor. Dessutom måste e-boken verkligen ersätta pappersböcker och andra informationsbärare. Minns hur det gick med det papperslösa kontoret som aldrig blev av, säger Åsa Moberg.”

Jag vill avsluta detta blogginlägg med att uppmana samtliga läsare att låna fler böcker på biblioteken eller köpa begagnat, istället för att köpa läsplattor eller nytillverkade böcker.

7 svar to “Vad är mer miljövänligt – bok eller läsplatta?”

 1. Ewa 14 februari 2010 den 0:53 #

  Jag vill oxå slå ett slag för biblioteken. Välja gärna ett mindre bibliotek då är det lättare att bli ”kompis” med de som jobbar där. Servicen man kan få är fantastisk. Hurra för biblioteken.

  • Maria 14 februari 2010 den 13:15 #

   Bra poäng! Och det är ju inte direkt svårt att få biblioteken att ta in böcker man tipsar om heller, sådana som inte redan finns i utbudet alltså.

 2. Mia 14 februari 2010 den 0:56 #

  Jag vill inte vara motvalls och hej & hå, men det finns en del av mig som hoppas att det här är inte ska fungera ;/, mest för att jag älskar att att ligga och bläddra i en bok, flippa sidorna fram och tillbaka, vika öron etc. . Som tur är, är dom flesta i min bekantskapskrets bokmalar och ‘pocketerna’ (mestadels) far framåtillbaka mellan oss. Bibblan fyller i gappen.
  (…och andra sidan skulle jag aldrig köpa en cd skiva heller, i hela mitt liv.)
  Mia, numer ägare av över 500 cd-skivor…

  • Maria 14 februari 2010 den 13:17 #

   Håller med dig Mia, det finns inget som går upp mot att bläddra i en bok eller tidning. Därför är det ju super att tjänster som biblioteket finns (och att det går att köpa begagnat, låna av kompisar, byta på BookMooch osv).

   CD-skivor däremot köper jag fortfarande för att stödja musikerna, fast bara från riktigt små artister som typ norska hardcoreband 🙂

 3. Maria 14 februari 2010 den 13:36 #

  Ja biblioteket är den bästa uppfinningen ever! 😀 Älska!! Skulle aldrig i livet använda såna där läsplattor eller köpa e-böcker, jag vill ju ha en riktig bok! Även om miljön blir arg.

 4. Peder 16 februari 2010 den 13:33 #

  33 böcker per år för hela iPadens livslängd eller bara 33 böcker totalt forever? Isf har man ju klarat av det på ett år utan problem.

  Hur gör man om man vill läsa nya böcker som inte finns begagnade eller som biblioteket inte tar in?

  Jag är för mer digital produktion då man inte bara slipper påverkan av själva produkten men även påverkan från transporter. En iPad kontra 33 böcker borde innebära mindre frakt i slutändan.

  Jag tycker även att det skulle vara intressant att studera hur stor skillnad det blir i köpa/byta böcker som måste fraktas (med posten) mot för att köpa nya. Har inget svar men skulle vara intressant som sagt.

  Finns väldigt många områden där en omställning till digital distribution skulle vara gynnsamt för miljön. Läste en studie för ett tag sedan hur mycket mindre brev som skickades iom med det stora genombrottet av e-post, där man hade vägt in både tillverkning, distribution och sluthantering, och hur mycket vi i Sverige hade minskat utsläpp och negativ påverkan på miljön genom att använda e-post istället för traditionell post.

  Så jag är för en digitalisering av allt, vi behöver bara komma på bra och miljösmarta sätt att göra det på=)

  Med vänliga hälsningar/Peder (som köper sina skivor i iTunes, betalar 99kr/månaden för sitt Spotify-konto, hyr filmer på internet och har e-faktura på alla sina räkningar som har det som valmöjlighet, och skickar 7-8000 mail per och och kanske max 5 brev per år)

Trackbacks/Pingbacks

 1. E-Böcker Framför Pappersböcker – RHUTHUN - 18 oktober 2018

  […] Vad är mer miljövänligt – bok eller läsplatta? | Peppen – en blogg om … […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: