Pizza med sojafilé och bearnaisesås

23 Jan

Igår gjorde vi pizza hos några vänner och kände för att göra något annorlunda. Det blev en pizza med sojafiléer och bearnaisesås! Se recept på filéerna och såsen nedan. Såsen ska på innan pizzan åker in i ugnen. Övrig pizzatopping som passar utmärkt till: tomatsås, skivad lök samt skivad färsk svamp.

Liquid smoke-marinerade sojafiléer

Koka sex filéer i vatten med en grönsaksbuljong, i ca 10 min. Låt rinna av i ett durkslag.

Liquid Smoke-marinaden:
1 tsk Liquid Smoke
2 tsk vatten
knappt 1 dl rapsolja
vitlökspeppar
grillkrydda
soja
örtsalt
– Rör ihop allt till en marinad. Lägg i sojafiléerna, men krama gärna ur dem lite vätska innan. Låt dra i minst 15 min, gärna längre.

Vegansk bearnaisesås

2,5 dl grädde t ex havregrädde
1,5 dl mjölk t ex sojamjölk
2 msk mjöl (helst idealmjöl som ju inte klumpar sig)
50 g smält margarin
3 msk dragon
2 msk citronsaft
2 krm gurkmeja (för den gula färgens skull)
lite persilja ifall du har färsk eller fryst
salt efter smak

1. Smält margarinet i en kastrull. Vispa snabbt ner mjölet – helst med en trådvisp för att minska risken för klumpar. Det är bara bra om margarinet inte är för varmt när du gör det.
2. Häll på grädde och mjölk så fort du vispat margarinet slätt och rör tills såsen är jämn. Koka upp under omrörning.
3. När såsen börjat koka och tjockna tar du av den från värmen och kryddar med övriga ingredienser.

5 svar to “Pizza med sojafilé och bearnaisesås”

  1. Fredrica 23 januari 2010 den 19:34 #

    Mmmmm det ser sa gott ut maste prova det. Jag fick en pizzasten i julklapp sa det blir dags att prova den.

  2. Ewa 24 januari 2010 den 1:25 #

    Men fy tusan va gott det ser ut!

  3. Nina 24 januari 2010 den 16:45 #

    Detdär ser ut och låter oförskämt gott!
    Markerar inlägget som favorit och får så lov att återkomma😀

    • Maria 24 januari 2010 den 17:16 #

      Jag lovar att det var himla gott, det där med sås på pizza känns som en bra idé🙂

  4. Ida Westberg 12 oktober 2010 den 20:03 #

    Jag åt den precis, tillsammans med vegansk schnitzel, kokta ärtor och kokt potatis. Den var jättegod! Dock kan man ha mer citron än vad som anges men det är en smaksak.
    Potatisen kokar jag enligt mormos kokrecept; extra mycket salt i vattnet och låt den ånga av över en kökshanduk med lock över.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: