Etiska och miljövänliga mobiler – finns de?

10 Dec

Sony C901 Greenheart

Samsung Blue Earth

Min HTC-mobil har snart 5 år på nacken och har bland annat tappat ljudet på både ringsignal och sms. Ändå tänker jag använda den in i det sista eftersom jag trivs med den och tycker att prylar ska användas tills de inte fungerar längre, istället för att bytas ut varannat år pga trender.

Det ser fortfarande mörkt ut på mobilmarknaden vad gäller utbudet av miljömedvetna och etiskt hållbara mobiler, och tills en förändring sker kommer jag alltså att fortsätta använda min gamla mobil – och jag uppmanar dig som läser detta att följa mitt exempel!

Enligt New York Times utgör uttjänta mobiltelefoner en stor del av världens växande sopberg. 1,2 miljarder mobiler såldes 2007.

På den svenska sidan Fair Trade Center kan du läsa om hur nästan 16 000 europeiska konsumenter deltagit i en kampanj för att förbättra mobiltillverkarnas arbetsvillkor. Läs hela artikeln här.

Klipp från artikeln:

Över hälften av alla mobiler tillverkas i Kina. Främst av migrantarbetare som tjänar mellan 750 och 1 000 kronor i månaden – en lön som knappt täcker baskostnaderna. Lönerna i andra produktionsländer som Filippinerna och Indien är också låga och anställda måste arbeta mycket övertid, ofta upp till 100 timmar i månaden, för att kompensera för den låga lönen, enligt tidigare studier från makeITfair.

En majoritet av namnunderskrifterna lämnas till världens största mobiltelefonföretag finska Nokia. Enbart två av de största mobiltelefontillverkarna, Apple och Motorola, har reagerat på de 8 000 kort som lämnades in till företagen i maj. makeITfair hoppas att den fortsatta aktiviteten från europeiska konsumenter ska leda till förbättringar för de anställda i produktionsländerna.

På samma website kan du läsa en artikel från förra året där utbudet på mobilmarknaden beskrivs.

Fyra mobiler som av företagen marknadsförs som ”miljömobiler”:

1. SONY ERICSSON C901 GREENHEART- Finns att köpa i Sverige

Plasthöljet på Sony Ericsson C901 är återvinningsbart, telefonen innehåller inget bly, det har använts färre kemikalier i tillverkningsprocessen och mobiltelefonen är dessutom tillverkad av återvunnet material. Genom att använda en elektronisk manual behövs ingen skrymmande pappersmanual. Förpackningen är ultrakompakt och laddaren är energisnål. (Källa: The Phone House)

Pris: 2 395:- exkl moms på dustin.se

Läs mer om Sony Ericsson-mobilen på Caminos hemsida.

2. SAMSUNG BLUE EARTH – Finns att köpa i Sverige

Baksidan är täckt av solceller. Teoretiskt sett skulle man alltså aldrig behöva ladda telefonen med hjälp av den laddare som också följer med. Hur effektiva solcellerna är och hur stor den praktiska användbarheten är när vintermörket sänker sig över de nordiska länderna återstår att se. I sammanhanget bör dock påpekas att Samsung också levererar en energisnål laddare av vanlig typ tillsammans med telefonen.

Såväl laddaren som telefonen ska vara fria från bromerade flamskyddsmedel och pvc-plaster. Vid tillverkningen har man använt sig av material som framställts av återvunna plastflaskor. (Källa: mobil.se)

Pris: 3 199:- exkl moms på dustin.se

3. MOTOROLA RENEW W223

Enligt Motorola består telefonens skal enbart av ett material som framställts av återvunna vattenflaskor. Skalet ska i sin tur dessutom kunna återvinnas fullständigt. Vad telefonens inre består av och hur dessa komponenter ska hanteras när telefonen kasseras väljer Motorola att inte lägga någon tonvikt på. Man hävdar dock att W233 ska bara en helt klimatneutral mobiltelefonen. Motorola hänvisar till den ideela organisationen Carbonfund.org och menar att man har klimatkompenserat fullt ut för den påverkan på klimatet som W233 ger upphov till. (Källa: mobil.se)

Läs mer om Motorola-mobilen på Caminos hemsida.

4. NOKIA  3110 EVOLVE

Telefonens skal är tillverkat av material som till 50 procent är återvunnet. Den ska också paketeras i en liten förpackning som till 60 procent består av återvunnet material. Dessutom levereras den med en laddare som ska vara mer energieffektiv än någon av Nokias tidigare laddare. (Källa: mobil.se)

5. SAMSUNG E200 ECO

Samsung E200 Eco är en mobiltelefon där skalet inte är tillverkat av plast framställd med fossila ämnen utan Samsung har istället använts sig av ett material man kallat för bioplast, en sorts plast som är baserad på ämnen utvunna ur majs. E200 Eco har också försetts med en påminnelsefunktion som ska se till att man drar ur laddaren när telefonen är färdigladdad. (Källa: mobil.se)

9 svar to “Etiska och miljövänliga mobiler – finns de?”

 1. Ewa 14 december 2009 den 2:11 #

  Blir lite peppad på den nya samsung mobilen, men tangenborg lixom. =)

  • Maria 14 december 2009 den 9:55 #

   Ja den ser ju snygg och trevlig ut, men när en väl vant sig vid tangentbord så… 😉

 2. Mia 20 december 2009 den 13:23 #

  Jag har verkligen haft mina mobiltelefoner tills dom rasat sönder. När min senaste (och sämsta, höll typ 1 år) hostade till och dog, fick jag en greenheart av min sambo. Den är visserligen helt ok och så, men vad som verkligen skulle vara miljövänligt, är ju en mobil med lite bättre mekanik – så att mobilen faktiskt går att LAGA när något går sönder i den.

  Tack för en fin blogg 🙂
  God Jul!

  • Maria 21 december 2009 den 23:48 #

   Oh, har du en Greenheart? Spännande! Tyvärr är det ju inte så superupphetsande med en mobil vars skal är återvunnet men inte så mycket mer tänk ligger bakom miljödealen med mobilen. Men jag antar att det måste starta nånstans.

   Hållbara mobiler vore helt klart det allra bästa, samt att innehållet i mobilen miljöförbättrades och inte bara skalet.

   God jul på dig med 🙂

 3. Samuel Varg Thunberg 28 december 2009 den 12:53 #

  Kanon!
  Vill verkligen hitta en etisk telefon nu när jag ska köpa en ny.
  Men jag vill ha en där jag kan garanteras att kretsarna och hårdvaran inte kommer från afrikanska gruvor med barnarbete (en hård och karg sanning om datorer och mobiltelefoners härkomst).
  Finns det inga sådana?

  • Maria 28 december 2009 den 17:28 #

   Jag har letat runt, men tyvärr verkar det än så länge bara vara ett så miljövänligt skal som möjligt som erbjuds, vilket känns trist och som ett knep att fånga upp de miljömedvetna konsumenterna. Tror tyvärr att vi får vänta länge på en mobil som kan sortera under mer Fair Trade-liknande kriterier, dvs inget barnarbete får förekomma samtidigt som att arbetsförhållanden för arbetarna skall hålla en god nivå och ge en god lön. Inom Fair Trade ryms ju även miljötänkandet.

   Jag lovar att fortsätta bevaka och rapportera om utvecklingen inom etiska mobiltelefoner!

   /Maria

 4. micael 28 maj 2010 den 10:30 #

  Kan tipsa om sidan http://rattviselektronik.wordpress.com/ jag och en kompis startat som lobbar för miljövänlig och etisk elektronik.

 5. J Bergman 21 april 2011 den 11:23 #

  Att kalla mobiler för miljövänliga är ”Greenwash”.

  Klicka för att komma åt Greenwash_rapport_MJV_Small.pdf

Trackbacks/Pingbacks

 1. BISFENOL A I MOBILEN!? | Kemikaliedetektiven - 07 september 2011

  […] bisfenol A i kriterierna, men det kanske inte används i höljet på typ majs-mobiler? Blogg: miljovanliga-mobiler-finns-de/ P.s. Fjärrkontroller irriterar-enligt DN, men inte pga innehållet, men det kanske de borde […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: