Städa din yogamatta från bakterier

9 Dec

När rengjorde du din yogamatta senast? Visste du att den kan vara en bakteriehärd? Läste en artikel på Aftonbladets hemsida som avslöjade yogamattan som en av de 9 värsta bakteriehärdarna, så det kan vara värt att ta en städning av din matta därhemma, och samtidigt överväga att ta med dig din egen matta när du går på en yogastudio istället för att använda de oftast nötta och otvättade yogamattor som tillhör studion.

På sidan yogamatta.se hittade jag följande skötselråd för yogamattor:

Rengöring av yogamattor

Vid lätt nedsmutsning av yogamattan fungerar i de flesta fall ljummet vatten med lite mild såpa utmärkt. Du kan ha såplösningen i en sprayflaska. Torka av med en bomullsduk eller en liten handduk.Såpa är ett naturligt rengöringsmedel som tillverkas av oljor från barrträd som kokas med soda (natriumhydroxid).

Ordentlig rengöring av yogamattor

Förr eller senare krävs ordentligt rengöring av yogamattan. Många yogamattor kan tvättas i maskin. Eftersom detta är praktiskt kan det vara bra att kontrollera innan man handlar.

En ekologisk yogamatta kan vara mer känslig och bör därför tvättas mer varsamt för hand. Ett mildare alternativ som vanligen fungerar bra är att lägga yogamattan i ett badkar med kallt vatten och ha i lite mild såpa. Skura mattan med en handduk några minuter. Byt vattnet i badkaret, droppa i såpa och låt yogamattan ligga i en halvtimme. Skura den igen, häll ut vattnet och spola mattan med kallt vatten.

Att torka yogamattan

Yogamattor suger oftast åt sig vatten. Placera därför yogamattan på en torr handduk och rulla ihop. Detta trycker ut vattnet. Rulla upp mattan och häng upp den för att torka. Undvik syntetiska rengöringsmedel, det passar illa med yoga som koncept. Ett problem med syntetiska rengöringsmedel är att de kan irritera huden och innehålla hormonliknande ämnen. Blir det rester kvar på yogamattan kan en reell risk för hudirritation finnas.

Annonser

2 svar to “Städa din yogamatta från bakterier”

  1. Frida B 09 december 2009 den 23:19 #

    Titta det snöar;)

  2. Ylva Maria 11 december 2009 den 19:41 #

    så bra tips! tack! jag reser med min matta och yogar ständigt på hotellrummens heltäckningsmattor och andra golv. dags att fräscha upp den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: