Skillnaden mellan ekologiskt och lokalproducerat

3 Okt

Många tror att det är bättre att välja lokalproducerat än ekologiskt odlat.

Sanningen är dock den att lokalproducerat mycket sällan är ekologiskt odlat. Det enda miljövänliga med lokalproducerat livsmedel är att de (oftast) transporterats en kortare sträcka än det icke lokalproducerade ekologiska livsmedlet.

Min jämförelse mellan lokalproducerat och ekologiskt odlat:

Lokalproducerat är inte att likställa med ekologisk odling.

Ekologisk odling bygger på hårda kriterier: alla som framställer eller importerar från tredje land och som vill märka sina produkter som ekologiska ska anmäla sig till ett godkänt kontrollorgan samt låta sitt företag omfattas av regelbundna kontroller.

En annan jämförelse är: ekologisk odling utarmar inte jorden, snarare finns en idé om att tillföra  jorden den näring jorden behöver.

Ekologisk odling sker med respekt för hur odlingen påverkar vår jord, vår månfald i naturen och vårt grundvatten.

Ekologsik odling främjar mångfalden i naturen

Ekologisk odling ger tillbaka – medans konventionell odling mer eller mindre utarmar jorden.

Transporten är inte den viktigaste miljöaspekten

En vanlig uppfattning hos människor jag möter är att transporten är den viktigaste miljöaspekten vid handel med livsmedel. Men studier av livsmedlens miljöpåverkan visar att transporter i flera fall står för en mindre del av ett livsmedels totala miljöpåverkan.

Odling/produktion, förädling, förvaring, tillagning etc. kan i stället stå för den största miljöpåverkan. Se exemplet nedan med den egyptiska potatisen.

Ekologisk potatis från Egypten sex gånger miljövänligare än närodlad potatis

Det danska tekniska universitetet har tagit fram en jämförelse i samband när man tittar på just denna fråga – att om man köper en ekologisk potatis från Egypten, och köper en konventionellt närodlad potatis från granngården – kan man ta den ekologiska och frakta 6 gånger runt jorden för att den ska släppa ut lika mycket som den konventionella.

Konventionell men närproducerad odling  har ju mer utsläpp i sig med tanke på hur den är odlad och vad som ligger bakom –  Dvs ; det bekämpningsmedel, och det handelsgödsel som framställs släpper dels ut miljögifter när de produceras och även såklart när de transporteras.

KRAV, Rättvisemärkt och Demeter

KRAV och Rättvisemärkt är två av de starkaste etiska märkningarna som finns på marknaden. Det finns även demeter märket (inte lika stort) som står för biodynamsik odling, dvs slutet kretslopp med kompostering och djurhållning.

Miljön är global – inte svensk

Mitt sista och stora argument för att välja ekologiskt, KRAV eller Rättvisemärkt är att miljön är global – därför bör ekologiska odlingar uppmuntras över hela världen, speciellt i de länder där de konventionella odlingarna gör än mer miljövidrig påverkan än svenskt och lokalproducerat livsmedel.

(Källor: Konkurrensverket, Livsmedelsverket, Ekolådan mfl.)

Annonser

7 svar to “Skillnaden mellan ekologiskt och lokalproducerat”

  1. Frida 03 oktober 2009 den 13:16 #

    heja Maria!!!
    Bra skrivet.
    Och bra att veta! Det känns ju rent intuitivt ofta fel att köpa ekologiskt från far, far away. Det bästa vore att sätta press på de lokala producenterna och få dem att gå över till ekologisk odling.

    Ekologisk odling borde ju vara regeln, inte undantaget!

  2. tove 04 oktober 2009 den 19:51 #

    Hej! Här i Spanien har dom nästan INGENTING ekologiskt i affärerna! Det enda jag hittat är ekologisk mjölk och jag tror också att bananerna från Kanarieöarna är okej men är inte säker.
    Dessutom är ALLT disk- och tvättmedel parfymerat och nästan alla yoghurtar innehåller socker och gelatin! Jag blir lite smått galen, men det är bara att vänja sig och välja det bästa man kan.
    KRAM!

  3. Josefin 05 oktober 2009 den 15:29 #

    Håller med Frida. Ekologisk lokalproducerat vore ju bäst.

    Fast man kan ju vilja stöda lokalproducerat för att man vill bevara dom lokala producenterna. Bönder och andra som odlar här uppe har det inte lätt med att slåss med billig gröda som fraktats långt. Det är mest därför många köper lokalproducerat tror jag, inte för att det skulle vara miljövänligare. I alla fall tänker jag så.

    Jag har två vegan-fika recept i min blogg idag. 🙂

  4. Johan 28 februari 2010 den 19:42 #

    Lokalproducerat kan dock vara värt att köpa för den som vill gynna lokal ekonomi.
    Föressten är det egentligen svårt att dela in det så schablonartat som du och många andra gör. Ett begrepp som ”ekologiskt” eller en certifiering via KRAV ger inte nödvändigtvis en bra insikt i hur den enskilda odlarens metodik och miljöförebyggande arbete ser ut. En konventionell odlare kanske har ett jättesmart och modernt växthus som utnyttjar ytan betydligt mer, använder biologisk bekämpning men handelsgödsel. En annan KRAV-ansluten odlare kanske producerar betydligt mindre per yta och dessutom väljer att transportera sitt gödsel över landsgränserna (i synnerhet för de som använder rester från slaktindustrin, alger, råfosfat eller dylikt).
    Jag tror att det finns vettiga alternativ på båda delarna. De ekologiska gårdarna har dock ofta mer kvalitativa varor, som smakar bättre och innehåller mer av näringsämnena och har troligen i allmänhet att större intresse för naturbevarande arbete. Därför är det såklart trevligt alla gynna dessa producenter. Dessutom som bedrivs ekologiska metoder som bevarar markfloran och mullhalten i jorden på ett sätt så att den blir brukbar även i framtiden.
    Största problemet torde vara ett vi har resursöknar – våra städer, där det enbart bor konsumenter. Kretsloppet mellan konsument och producent är inte slutet och det är ett stort problem. Här blir såklart logistiken ett stort problem också som du själv skriver om.
    Vill man gynna om miljön och spara in på energi så tycker jag nog att det är köttkonsumtionen man ska dra ner på. Det verkar vara den industri som är mest energikrävande, tärande och enligt många etiskt oförsvarbart.

    • Maria 02 mars 2010 den 18:56 #

      Tack för en lång och välskriven kommentar! Och jag inser att jag kan ha målat världen i svart och vitt mellan ekologiskt och närproducerat, så du har helt klart en poäng där. Jag undrar dock vad du menar med att städerna är resursöknar? Alltså menar du att det inte går att odla mat i städerna? Jag ser iaf inget problem i att odla mat utanför städerna och att konsumera den inne i städerna. Nu är det väl stor skillnad på städer och städer, men att bo i stad kan många gånger vara bättre miljömässigt än att bo ute på landet. Tror det var senaste Camino som tog upp just detta – väldigt intressant läsning som jag rekommenderar! Jag fick mig åtminstone en ordentligt tankeställare då jag annars tänkt just i tvärtom-banor ang urbanisering.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ekokul-blåggen » Blog Archive » Inte så mycket om leksaker - 14 oktober 2009

    […] Vi har inga raka svar, ibland blir det väl lite efter tycke och smak. Men på bloggen Peppen hittade vi denna intressanta sammanställning. […]

  2. Bara bra leksaker | Inte så mycket om leksaker - 27 september 2012

    […] har inga raka svar, ibland blir det väl lite efter tycke och smak. Men på bloggen Peppen hittade vi denna intressanta sammanställning. Tags: ekologisk […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: