Hur mycket bör man yoga?

4 Sep

Hur mycket eller hur ofta bör man yoga?
Kanske du tror att det är minst ett 60-minuterspass åt gången som krävs, minst en gång i veckan, för att göra kroppen och sinnet lite nöjdare.

Glöm det!!

Gör en hund (Adho Mukha Svanasana) per dag om du känner av tidsbrist i din träning. Låt det bli din dagliga yoga. Lite räcker långt, som man brukar säga.

Jag lärde mig en gång av en yogalärare att det var bättre att ställa sig på mattan varje dag och kanske bara hinna/orka en övning, än att göra ett 60 min-pass i veckan. Just eftersom du vid daglig yoga skapar ett kontinuerligt fokus på andning och att stilla sinnet.

Du kan också prova att ta en minuts paus på jobbet, kanske dagligen vid samma tid t ex precis innan fika eller lunch. Ställ dig raklång på lite mer än en arms avstånd från skrivbordet. Fäll framåt med rak rygg tills att händerna tar i skrivbordet och du hamnar i en 90 graders vinkel med rygg och ben. Du känner då en mycket skön stretch i hela ryggen. Böj gärna pyttelite på benen, låt huvudet hänga tungt. Stanna i 5-10 andetag. Du står förresten i en halv ‘hund’!

Har lärt några jobbkollegor ‘tricket’ ovan – härligt för trötta och stela kontorsryggar!

5 svar to “Hur mycket bör man yoga?”

 1. Helene Langborg 05 september 2009 den 22:12 #

  Gör yoga varje morgon ca 15 min, solhälsningen och någon mer övning, (olika) och en sarvangasana, nästan varje dag efter lunchen. Gör nässköljning nu och då i samband med det sarvangasana och uttanasana.
  Tror inte på långa pass, själv trivs jag bäst med korta men helst varje dag pass.

  • Admin 06 september 2009 den 9:56 #

   Visst är det skönt med en 15-minutersyoga på morgonen? Skapar andningsfokus och ökar närvaron. Roligt att höra att någon fler därute utövar Sarvangasana, keep it up!

 2. Lesly 17 oktober 2009 den 1:02 #

  jasso är det snat, det kanske man ska börja med, jag har alltid velat börja dagen med yoga typ en solhälsning men känner att det skulle bli kontraproduktivt med all stress på morgonen. Men en eller två övningar är en bra början 🙂 Tack för tipset!

  • Admin 17 oktober 2009 den 10:22 #

   Hej och kul att du hittat till min blogg 🙂
   en yogaövning är alltid bättre än ingen övning, det gäller att komma ihåg att det inte bara är långa ”hårdträningar” som ger resultat 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hinna med yoga | Miguru blogg - 05 september 2009

  […] glöm aldrig att yoga inte handlar om att prestera utan att utvecklas och må bra. Peppen har skrivit bra om tiden att yoga: Gör en hund (Adho Mukha Svanasana) per dag om du känner av […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: