Afrikansk ”kycklinggryta” med smak av Fair Trade

9 Jul
Afrikansk gryta med rättvist handlat livsmedel

Afrikansk gryta med rättvist handlat livsmedel

För ungefär en månad sedan ställde vi upp ett gäng tjejer från Världsbutiken i Umeå och lagade en Fair Trade-middag till Eclectic Tech Carnival i Umeå.  ETC är en 5 dagar lång ambulerande dator- och teknikfestival av tjejer och för tjejer. Jag höll i två workshops: en om Joomla (webdesign) och en om WordPress. Nästa ETC äger rum i Istanbul till hösten.

Till avlutningskvällen på fredagen blev vi tillfrågade att laga god, vegansk, rättvisemärkt mat till ca 40 deltagare. Ganska snabbt bestämde jag mig för att det var en Afrikansk kycklinggryta ( – klicka för receptet!) vi skulle laga. Eftersom middagen skulle vara vegansk (och så ekologisk och fair trade som möjligt) så bytte vi ut kycklingen mot kikärtor;  i övrigt var alla ingredienser redan veganska.

De ingredienser vi använde och som var rättvist producerade var:

  • Quinoa (ist för ris, eftersom quinoa innehåller mer protein och näring och dessutom är billigt)
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Bananer
  • Mango chutney
  • Jordnötter

Det första en ska göra enligt receptet är att skala och finhacka löken. Och eftersom det ursprungliga receptet är beräknat till 4 portioner fick vi alltså lov att tio-dubbla alla ingredienser. Detta ledde till ofantliga 40 röda lökar som skulle skalas och hackas. Vi kände oss mycket skeptiska till all denna lök som tillsammans med kikärtorna utgör själva grytan (resten är kryddor och tillbehör) och blev än räddare när doften av kokt lök tog över köket. Efterhand när alla härliga kryddor åkte i (cayenne, paprika, curry, kardemumma, färsk koriander, citron) spred sig dock en härlig doft i köket.

Till grytan serverade vi quinoa (ist för ris) tillsammans med skivade bananer, rostade kokosflingor, massor av skivad gurka (bryter av mot den starka grytan), en fräsch grönsallad sallad och mango chutney. Till detta fick alla deltagare en egen Ubuntu-cola att dricka.
Till efterrätt bjöd vi på rättvisemärkt te och kaffe, samt olika sorters chokladkakor och andra kakor.

Snittpriset blev inte högre än ungefär 30 kr per portion – inte illa för så god och bra mat!

Middagen blev en STOR succé – alla ville berömma oss för den fantastiska grytan! Och vi kommer troligen att erbjuda våra Fair Trade food-tjänster vid fler evenemang.

Gänget bakom Fair Trade-middagen

Det glada gänget bakom Fair Trade-middagen!

Annonser

3 svar to “Afrikansk ”kycklinggryta” med smak av Fair Trade”

  1. Maria 10 juli 2009 den 14:49 #

    Åååh vad roligt!! Jättekul att ni fick så mycket beröm. Det ser väldigt smaskigt ut, måste prova detta recept nån gång! Ni har inte funderat på att laga veganmat på nåt ställe där allmänheten (dvs jag :)) kan köpa och vräka i sig? Iofs finns ju folkkök (som jag aldrig besökt, skämmes!!) men ändå…

    • Admin 10 juli 2009 den 15:26 #

      Har du inte besökt Folkkök? Skämmes!! 😉 Nä men seriöst talat så är Folkkök hur mysigt, trevligt och gott som helst! Men visst har en haft tankar på att starta en vegan-catering… 😉

  2. Anders 24 november 2010 den 22:47 #

    Den där kycklinggrytan ser riktigt god ut, den skall provas till helgen! Provade en kycklinggryta för någon vecka sedan den var god också men Er ser några klasser bättre ut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: