Ekolådan – recepttips på fänkål

11 Maj




Sedan ekolådans stora grönsakslåda landade i torsdags har det inte gått en dag utan att vi lagat mat av innehållet. Igår åt vi burgare där vi använde sallad och tomater från lådan. Fotona ovan är från Ekolådan-receptet på buljongbräserad fänkål, till vilken jag serverade dillstuvad mandelpotatis och grönsallad. En riktigt somrig maträtt!

Buljongbräserad fänkål
2-3 portioner

1 stor fänkål eller 2 små (från Ekolådan)
25 g margarin eller smör
saft av ½ citron (från Ekolådan)
buljong
salt + peppar

1. Halvera fänkålen och skär bort rotstocken. Skär sedan fänkålen i ½ cm tunna skivor. Spara gärna ”dillvipporna”.

2. Lägg den skivade fänkålen i en kastrull eller stekpanna med lock. Tillsätt smör eller margarin, citronsaft och buljong så att det nästan täcker fänkålen. Salta och peppra och låt sjuda tills mjukt. Garnera med ”dillvipporna” och servera till t ex dillstuvad potatis och en grönsallad.

Fänkål är för mig en ganska ny grönsak som jag bara använt i sallad innan. Det blev väldigt gott med citronsmaken och ”skyn” som blir kvar i stekpannan passar perfekt att ringla över salladen innan servering.

3 svar to “Ekolådan – recepttips på fänkål”

  1. Pain is just weakness leaving your body 12 maj 2009 den 18:46 #

    Tack för det fin fina tipset :0)

  2. Anki 13 maj 2009 den 6:34 #

    Låter väldigt gott, kan nog bli ett tillbehör till någon av helgens middagar

  3. Jenny 14 maj 2009 den 18:49 #

    Jag gillar fänkål. Har ett jättebra recept på fänkåls- och hasselnötssoppa om du är pepp. (Från kokboken gott och grönt)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: