Ekologiskt i badrummet?

15 Feb

Tänkte tipsa om vilka ekologiska prylar jag använder mig av i badrummet…

Här har vi mitt favoritschampo med Aloe Vera. Faith in nature är min favorit bland de ekologiska schampon jag provat (Weleda, Urtekram, Dr Hautschka etc). Flaskan innehåller 400 ml schampo och räcker alltså länge. Doftar mycket gott! Ca-pris: 86 kr. Ej djurtestat! Finns att beställa på http://www.jordklok.se/

Favorit-balsamet kommer även det från Faith in nature. 400 ml per flaska och ca-pris: 86 kr.
Min erfarenhet av ekologiska balsam har inte varit så positiva. För det mesta blev håret lika oredigt som om jag helt skulle skippat balsamet. Faith in natures balsam är riktigt bra och lämnar ett slätt, mjukt hår som ger vackert fall till såväl långt som kort hår. Rekommenderas varmt! Ej djurtestat! Finns att beställa på http://www.jordklok.se/

När det gäller tandkräm har jag framförallt testat Weledas olika varianter, men även Kingfisher och Urtekram, och favoriten är just Urtekram eftersom den till skillnad från Weleda både ser ut som och smakar som ”vanlig” tandkräm. Ca-pris: 40 kr. Finns i flera olika smaker. Min favorit är den ovan med smak av mynta. Ej djurtestat! Finns att beställa på http://www.jordklok.se/

Vad gäller tvål använder jag enbart oliv-tvål och framförallt denna (fair trade!) palestinska olivtvål från Världsbutiken. Butikspriset i Umeå ligger på 52 kr och det är en dryg tvål som jag använder från topp till tå. Olivoljan återfettar huden till skillnad från vanliga duschkrämer. Rekommenderas varmt!

De senaste tre åren har jag använt mig av ett och samma märke av deodorant; den veganska hårda varianten som säljs av Lush. Konsistensen liknar vanlig tvål och färgen är inte grön som på fotot ovan, utan champagnevit. Doftar gott och svagt av patchouli, kladdar inte och håller mig fräsch hela dagen lång. Ca-pris: 59 kr för 100 g. Rekommenderas varmt!

Återkommer i ett annat inlägg om vilka oljor och krämer jag använder för kropp och ansikte.

6 svar to “Ekologiskt i badrummet?”

 1. Tezzan, Wellness Coach 16 februari 2009 den 4:40 #

  Åhh, vad skoj att du är med än! Jag ska genast skriva in det 🙂 Deadline för stegrapporteringen är söndag kl 10.00. Jag ber om ursäkt ifall det varit otydligt. Ha en bra vecka nu – hoppas du fortsätter haka på i vår utmaning!

 2. Anonymous 16 februari 2009 den 10:04 #

  Vilka bra tips! Har funderat länge på det där med lite vettigare alternativ. Använder rätt mycket body shop-produkter eftersom de inte är testade på djur, men samtidigt innehåller de väldigt många konstiga och antagligen ickenyttiga ingredienser. Så det här var väldigt bra förslag.

  Hur känns tandkrämen? Blir det fräscht på samma sätt som en ”vanlig” tandkräm?

  /Maria Stenlund

 3. Årstiden 16 februari 2009 den 14:59 #

  Hej
  Håller med, balsam är inte det lättaste om det ska vara ekologiskt. Ska ta och prova ditt tips om det passar mitt hår.
  kram

 4. Maria 16 februari 2009 den 20:37 #

  Maria: Jag använde också Body Shop eftersom de inte har djurtestade produkter, men å andra sidan är de ju inte ekologiska och jag vill ha både och! Tandkrämen är riktigt bra och fräsh, ett hett tips 🙂

  Årstiden: Eller hur! Om ekologiskt balsam alltså. Grejen är den att det länge inte gått att få tag på ekologiskt balsam men nu börjar det äntligen finnas vettigt balsam ute på marknaden. Sägs även finnas schampo och balsam hos frisörer av märket MOP men det kostar typ dubbla vad Faith in nature kostar.

 5. Ann Christensen 25 januari 2020 den 0:41 #

  Världsbutiken i Umeå finns inte enligt nätet.
  Var köper du tvålen? Jag har en från Nablus som jag köper av en palestinsk vän i Stockholm. Hon hade Göteborgs första fairtradebutik på Andra Långgatan i många år och tar fortfarande in tvålen. Pappret och beskrivningen är lika och jag undrar om din tvål är vit som min och var du köper den.
  Ann

  • Maria 25 januari 2020 den 18:55 #

   Hej!
   Eftersom jag skrev inlägget 2009 så är det inte så konstigt. Världsbutiken upphörde kring 2011 eller 2012. Skulle gissa att Meretes på Renmarkstorget har liknande tvålar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: