Om att vara nöjd

24 Okt

Idag besökte jag mässan Nolia Weekend i Umeå.

En mässa inriktad på wellness, skönhet etc. En del intressanta utställare fanns där och jag blev sugen på att köpa dels en shakti spikmatta (väninnan som följde med köpte en och Emma som har organic skincare köpte sin för ett par månader sedan) samt en liten pipa/behållare med salt som sägs hålla förkylningar borta om en använder den varje dag och andas igenom den.

Trots dessa lockelser (plus en massa annat som Lush och deras sortiment, lakritssåser, svindyra chokladkakor, wii fit-spel etc) var det föreläsningarna som jag egentligen var där för.

Vi började med en föreläsning om mindfullness där vi fick träna oss i att slappna av och ”scanna” av våran kropp. Både jag och väninnan höll på att somna under övningarna.

Andra föreläsningen tog oss med på en resa från Moskva till Peking med transsibiriska järnvägen. Det tar 6 dagar och nätter att resa från Moskva till Peking via Mongoliet. De som ledde föreläsningen, Wille och Margareta från företaget Wilmas, hade gjort den resan hela fjorton gånger! Vackra bilder tog oss med längs hela resan från Helsingfors till Peking, med ett sidospår till Lhasa. Otroligt inspirerande, någon som är sugen på att åka?

Tredje föreläsningen med titeln Nöjd med livet, leddes av Linda Netterberg. Jag listar nedan upp en del av de klokheter som sades under den 1,5 timme långa föreläsningen:

– Se dig själv som din egen ledare. När du vaknar upp på morgonen är det bara du själv som bestämmer var du ska idag och hur du tar dig dit.

– Möt dig själv. Med regelbundna möten där du stämmer av med dig själv hur läget är, hur du mår och vart du vill. Gör en dagordning för mötet.

– Skriv ner allt du har och är nöjd med på ett papper för att åskådligöra det.

– Ta hand om dig själv och ge av dig själv till dig själv, istället för att bara ge till andra.

– Bara du själv vet vad som är viktigt för dig – inte veckotidningarna och deras ständigt nya råd.

– Utmana dig själv. Du behöver inte paddla över en sjö för att utmana dig själv – troligen är det en större utmaning för dig att bara stanna kvar på stranden en hel dag och hålla igång en eld. Utmaningar kan ta sig väldigt olika former – utgå ifrån dig själv.

– Vad är betydelsefullt – det du ÄR eller det du GÖR? Det du gör behöver inte alltid vara konkret och förknippat med prestationer. Är det vad du uträttar som gör dig viktig, som gör att dina nära älskar dig? Är det inte så att det är den du ÄR som är det viktigaste? Stå för den du är!

– Du är viktig! Och det har inget att göra med att du ska städa mer, renovera mer, jobba mer, hinna mer, läsa mer.

– Värdesätt inte dig själv enbart efter genomförda prestationer. Det blir mycket lättare att vara nöjd då, och du får mindre prestationsångest.

Tänkvärt för dig som har barn: I en studie hos barn, visade det sig att en stor majoritet av de tillfrågade barnen önskade sig mest av allt mer TID av sina föräldrar…

Annonser

Ett svar to “Om att vara nöjd”

  1. Selmas småprat 26 oktober 2008 den 6:26 #

    Låter som en mycket intressant mässa, och tack för att du delade med dig i det här inlägget, mycket inspirerande!……….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: